Πώς φτιάχνονται οι ποδοσφαιρικές στολές;

Πώς φτιάχνονται οι ποδοσφαιρικές στολές;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, καθιστώντας το μια σημαντική επιχείρηση. Ωστόσο, θα εστιάσουμε μόνο στην επιχειρηματική φόρμα και, γενικά, στη μόδα στο άθλημα.

Οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου έχουν διάφορους χορηγούς που μπορούν να εμφανίζονται στις ομάδες με διαφορετικούς τρόπους. Ένας από τους πιο γνωστούς χορηγούς είναι ο «κατασκευαστής» ή χορηγός της στολής ή του ρουχισμού τους. Οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου έχουν διάφορους χορηγούς που μπορούν να εμφανίζονται στις ομάδες με διαφορετικούς τρόπους. Ένας από τους πιο γνωστούς χορηγούς είναι ο «κατασκευαστής» ή χορηγός της στολής ή του ρουχισμού τους.

Μάρκες όπως η Nike, η Adidas, η Puma κ.λπ., είναι οι πιο δημοφιλείς χορηγοί ομάδων, αλλά είναι πραγματικά αυτές οι μάρκες που κατασκευάζουν τις στολές; Ας μάθουμε: Στον κόσμο της κατασκευής ρούχων, υπάρχουν πολλά επιχειρηματικά μοντέλα και το να εμφανίζεται το λογότυπο μιας μάρκας σε ένα ένδυμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ίδια η μάρκα κατασκεύασε το αντικείμενο. Μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τρίτους για την παραγωγή ή ακόμα και για το σχεδιασμό, καθώς η εξωτερική ανάθεση παραγωγής και σχεδίου στον κόσμο της κατασκευής ρούχων, ειδικά σε αθλητικά ρούχα, είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε.

Πριν συζητήσουμε για τις μορφές κατασκευής, υπάρχει ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο στο ποδόσφαιρο που κερδίζει έδαφος, ειδικά στην Ευρώπη, το οποίο είναι το Private Label των ομάδων (επίσημο εμπόρευμα ομάδας), το οποίο περιλαμβάνει πιο καθημερινά ρούχα όπως βαμβακερές φανέλες, μπουφάν, κουκούλες, φούτερ κ.λπ. Αυτά τα είδη δεν ανήκουν στην ομάδα των χορηγών. Μερικά επιτυχημένα παραδείγματα ιδιωτικών ετικετών είναι τα εμπορεύματα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί δημιουργεί το 100% των εσόδων της ομάδας και δεν σχετίζεται με τον χορηγό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τις συμφωνίες μεταξύ χορηγών και ομάδων.

Επιστρέφοντας στο θέμα του πώς κατασκευάζονται οι στολές ποδοσφαιρικών ομάδων, μπορούμε να το κατηγοριοποιήσουμε σε δύο μεγάλα τμήματα: την εσωτερική παραγωγή και την παραγωγή τρίτων.

Αυτό αναφέρεται στο ότι ο χορηγός είναι ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής των εγκαταστάσεων που είναι υπεύθυνες για την κατασκευή των στολών. Με την πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι αυτό είναι το πιο κοινό μοντέλο, αλλά δεν είναι. Τις περισσότερες φορές, οι μεγάλες μάρκες αναθέτουν την παραγωγή τους σε εξειδικευμένα εργοστάσια που χειρίζονται όλες τις διαδικασίες μέχρι να ληφθεί το τελικό προϊόν.

Αυτό είναι το πιο κοινό μοντέλο κατασκευής για μεγάλες μάρκες, γι’ αυτό βλέπετε συχνά το “Made in China/Bangladesh/Jordan” κ.λπ. στα ρούχα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα ενδύματα παράγονται σε εργοστάσια που δεν ανήκουν στις μάρκες. παρέχουν απλώς υπηρεσίες. Αυτό γίνεται για να γίνει η διαδικασία παραγωγής πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική.

-CMT:

Αυτή είναι αποκλειστικά η υπηρεσία κατασκευής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κοπή σχεδίων, αλλά συνήθως καλύπτει μόνο τη συναρμολόγηση και το φινίρισμα του ενδύματος (ποιότητα, συσκευασία, ετικέτες κ.λπ.). Τα εργοστάσια ρούχων είναι πολύ δημοφιλή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η εργασία είναι φθηνότερη, ειδικά στις ασιατικές χώρες. Πολλές μεγάλες μάρκες, όχι μόνο στον αθλητισμό, έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους από την Ασία στη Λατινική Αμερική, η οποία όχι μόνο προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και εξοικονόμηση κόστους λόγω της γειτνίασης με τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως Nearshoring.

– Πλήρες πακέτο:

Αυτή είναι μια υπηρεσία που καλύπτει όλα τα στάδια της συλλογής μόδας ή της ανάπτυξης ενδυμάτων. Οι εταιρείες που παρέχουν αυτήν την υπηρεσία μπορούν επίσης να προσφέρουν ξεχωριστά εργοστάσιο ένδυσης ή άλλες υπηρεσίες. Η κύρια διαφορά και αξία ενός Πλήρους Πακέτου είναι η ικανότητά του να εξορθολογίζει και να επιταχύνει τις διαδικασίες μιας μάρκας πιο αποτελεσματικά, επειδή έχει το κατάλληλο προσωπικό για κάθε διαδικασία, από την έρευνα και το σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή και την εφοδιαστική.