Ο κλάδος της εκτύπωσης εξελίσσεται δυναμικά, με νέες τεχνολογίες να εμφανίζονται αλλά και κλασικές μεθόδους να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ψηφιακή εκτύπωση σε Υφάσματα

Ψηφιακές εκτυπώσεις στις καλύτερες τιμές απο το www.e-diafimistika.gr 

Μία μέθοδος εκτύπωσης όμως φαίνεται πως παραμένει στις αγαπημένες πολλών επαγγελματιών, η απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα.

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση:

Μεταξοτυπία ή Ψηφιακή Εκτύπωση Μάθετε.

Γνωστή και ως DTG (Direct-To-Garment), η εκτύπωση σε ύφασμα παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους τελικούς παραλήπτες, δίνοντας ένα πραγματικά άριστο αποτέλεσμα από άποψη ποιότητας και αντοχής.

Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε περισσότερα για την ψηφιακή εκτύπωση σε ύφασμα.

Τι είναι η εκτύπωση DTG;

Όπως μαρτυρά η φράση, η εκτύπωση Direct To Garment αφορά τη διαδικασία εκτύπωσης όπου ένας εκτυπωτής inkjet ψεκάζει σταγονίδια μελάνης απευθείας πάνω στο ύφασμα.

Εδώ δεν έχουμε θερμομεταφορά όπως σε άλλες κλασικές μεθόδους (π.χ. μεταξοτυπία), αλλά το έτοιμο προς εκτύπωση ύφασμα τοποθετείται σε μια πλάκα, τεντώνεται για να μην τσαλακωθεί η επιφάνεια εκτύπωσης και τυπώνεται ψηφιακά όπως τυπώνεται και ένα χαρτί.

Πρόκειται για μέθοδο εκτύπωσης γρήγορη, ιδανική για παραγγελίες μικρής ποσότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα όταν έχουμε φωτογραφικά θέματα, καθώς η ευκρίνεια είναι εξαιρετική!

Πώς λειτουργεί η απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα;

Η εκτύπωση DTG ξεκινά με τη σχολαστική προετοιμασία του ψηφιακού σχεδίου: οι δυνατότητες είναι θεωρητικά ατελείωτες.

Στη συνέχεια, το ρούχο υποβάλλεται σε προεπεξεργασία για να ενισχυθεί η πρόσφυση του μελανιού και η ζωντάνια του χρώματος.

Όλα τα ρούχα – εκτός από τα λευκά – δέχονται πρώτα μια επίστρωση, το λεγόμενο pretreatment, η οποία χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η ζωντάνια της τελικής εκτύπωσης.

Όταν τυπωθεί το σχέδιο, το ρούχο πρέπει να στεγνώσει για να σταθεροποιηθεί το μελάνι. Με αυτόν τον τρόπο αντιστέκεται καλύτερα στη φθορά από το πλύσιμο, ώστε να μην φαίνεται θαμπό μετά από λίγες μόνο πλύσεις. Για να γίνει αυτή η διαδικασία , πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν πρέσα θερμομεταφοράς ή φούρνο στεγνώματος!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης σε ύφασμα;

Δες τα πιο δυνατά σημεία της απευθείας εκτύπωσης σε ύφασμα:

· Ποιότητα εικόνας με μεγάλη λεπτομέρεια και απεριόριστα χρώματα: Με το DTG μπορείς να δημιουργήσεις περίπλοκα σχέδια, με λεπτομερείς και υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις, διασφαλίζοντας ότι τα σχέδιά σου φαίνονται τόσο ευκρινή στο ύφασμα όσο και στην οθόνη.

· Δεν υπάρχει ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας: Στην απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα μπορείς να δημιουργήσεις όσα προϊόντα χρειάζονται οι πελάτες σου. Οι εκτυπωτές DTG προσφέρουν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο εκτύπωσης, ακόμα κι αν χρειάζεται να τυπώσεις μόνο ένα μπλουζάκι.

· Φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η σημερινή τεχνολογία έχει ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μελανιών και η διαδικασία είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτική. Μάλιστα, τα μελάνια της πρωτοπόρου στην κατηγορία POLYPRINT διαθέτουν πιστοποίηση από την OEKO-TEX® και αποτελούν εξαιρετική λύση για αποτελέσματα με μεγάλη διάρκεια και αντοχή στα πλυσίματα.

Ψηφιακή εκτύπωση σε Υφάσματα

Ανεξίτηλη εκτύπωση σε ύφασμα και περιορισμοί χρήσης

Όπως κάθε μέθοδος, έτσι και το DTG παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς.

· Το DTG δεν λειτουργεί σε όλους τους τύπους υφασμάτων. Το DTG χρησιμοποιείται κατά κόρον για ψηφιακή εκτύπωση σε βαμβακερό ύφασμα. Πιο συγκεκριμένα, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη μέθοδο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% βαμβάκι στη σύνθεσή τους για να βοηθήσουν στην απορρόφηση του μελανιού.

· Περιορισμένες επιφάνειες εφαρμογής. Πέρα από τη σύνθεση του υφάσματος, το DTG δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε σε άλλα υλικά και επιφάνειες, σε αντίθεση με την εκτύπωση sublimation για παράδειγμα, η οποία επιτρέπει εκτυπώσεις σε πλήθος υλικών.

· Η μέθοδος δεν ενδείκνυται για μαζικές παραγγελίες. Η εκτύπωση σε ύφασμα είναι πιο αργή από άλλες μεθόδους εκτύπωσης, ενώ τα μελάνια τείνουν να είναι πιο ακριβά οπότε δεν συμφέρουν αν μιλάμε για μεγάλο όγκο παραγγελιών.

Μπορώ να κάνω εκτύπωση σε ύφασμα στο σπίτι;

Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες δείχνουν ενδιαφέρον για την απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα.

Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής συνδυάζει τις μεθόδους Direct-To-Garment και Direct-To-Film, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο απευθείας εκτύπωσης σε είδη ένδυσης και απευθείας εκτύπωσης σε φιλμ, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει συμπαγή σχεδιασμό που ελαχιστοποιεί τον χώρο εργασίας, επιτρέποντας την εύκολη εγκατάσταση σε μικρότερους χώρους, ακόμα και για εκτύπωση σε ύφασμα στο σπίτι.

Στον χώρο της εκτύπωσης σε ύφασμα, η μέθοδος DTG ανοίγει έναν κόσμο δημιουργικών δυνατοτήτων.

Με την ικανότητά της να προσφέρει έντονα σχέδια κατά παραγγελία, η απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα έχει γίνει η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ισορροπία μεταξύ ποιότητας και ευελιξίας.

Κατανοώντας τη διαδικασία της ψηφιακής εκτύπωσης σε ύφασμα και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της, οι επιχειρήσεις μπορούν να τυπώσουν πλήθος υφασμάτων όπως ρούχα και υφασμάτινες τσάντες, μαξιλαροθήκες και σεντόνια, σχέδια μόδας, διαφημιστικά T-shirts, επαγγελματική ένδυση κ.α.

Στο www.accessoire.gr χρησιμοποιούμε βιομηχανικών προδιαγραφών εξοπλισμό απο Ελληνικές εταιρείες ( POLYPRINT A.E ) και υλικά με διεθνείς πιστοποιήσεις όπως OEKOTEX-100, PITA CERTIFIED κ.α 

Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια!